Zdrowie i uroda

Która kawa jest zdrowsza: z mlekiem, czy bez?

26 czerwca, 2020

Dodawanie mleka do kawy podnosi walory smakowe czarnego napoju. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie porannej kawy bez mleka – gdy tego zabraknie, gotowi są zaspani schodzić na dół specjalnie po łyk mleka do filiżanki z aromatyczną kawą. Czy jednak pijąc kawę z mlekiem zastanawialiście się kiedyś nad wpływem mleka wypijanego w takiej formie? Czy kawa z mlekiem jest zdrowsza niż czysta czarna kawa? Czy ulubiona kawa Jacobs z puszystą mleczną śmietanką nam szkodzi?

Co znajduje się w mleku do kawy?

W mleku do kawy znajdują się tłuszcze (różne rodzaje tłuszczów) oraz białka. Najważniejsze to oczywiście kazeina. To właśnie to białko wpływa najbardziej na zmianę smaku kawy, do którego dodaliśmy odrobinę mleka. Poza białkami i tłuszczami, w mleku zawarte są również cukry. Głownie jest to laktoza, tak niechętnie tolerowana przez wielu dorosłych. Dodatkowo, w mleku dodawanym do kawy jest też wapń oraz witaminy.

Czy mleko w kawie szkodzi?

W samej kawie natomiast poza kofeiną mamy ważne antyoksydanty, o ktorych wiadomo, że działają na nas pozytywnie. Po dodaniu do kawy mleka, ilość owych antyoksydantów nie spada. O ile sama kawa jest niskokaloryczna i wspiera nawet metabolizm, o tyle już dodanie do niej odrobiny mleka może podnieść kaloryczność napoju do 50 punktów. Z drugiej strony, odchudzanie się nie powinno polegać na unikaniu tłuszczu za wszelką cenę (ważniejsze jest ograniczenie spożywania węglowodanów). Jeśli zależy nam na szybkim zrzuceniu wagi, wybierzmy po prostu mleko odtłuszczone.

Czy mleko w kawie obniża poziom kofeiny?

Mawia się, że ilość przyswajalnej kofeiny zawartej w kawie może spaść, jeśli dodamy do napoju trochę mleka. Wyniki badań faktycznie potwierdzają to zjawisko. Dlatego jeśli mamy zaburzenia snu i wypicie kawy po godzinie 17:00 jest kiepskim pomysłem, ale jednak bez kawy się nie obędzie, dodajmy do niej jak najwięcej mleka.

Kawa z mlekiem czy bez dla zakwaszonego organizmu?

Mleko w kawie wpływa na obniżenie kwasowości eliksiru. Dlatego osoby, które zmagają się z zakwaszeniem organizmu powinny obowiązkowo pić kawę tylko z mlekiem. Dodatkowo, należy pić dużo wody w ciągu dnia. Dietetycy i naukowcy twierdzą, że na jedną filiżankę kawy powinna przypadać ponadprogramowa szklanka wody. Dodatkowo, warto zadbać o dostarczanie sobie takich składników diety, które będą jak najbardziej wodniste. Arbuzy i ogórki grają tutaj bardzo istotną rolę.

Więcej o tym, jaka kawa szkodzi i który wariant czarnego napoju jest najzdrowszy, przeczytacie tutaj: kaweo.pl

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź