Kulinaria

Jak rozpoznać dobre wino

3 sierpnia, 2021

Każdy kto choć raz stanął przed wyborem odpowiedniego wina wie, jak trudny i długi potrafi być to proces. Odwiedzając winiarski sklep online, nie znając podstawowych zasad, którymi warto się kierować przypomina to bardziej loterię niż świadomy wybór. Tego jak wybrać dobre, ale nie za drogie wino dowiesz się z poniższego wpisu. Nauczysz się dzięki niemu nie tylko to co jest podane wprost, ale także zwracania uwagi na to czego wino nie posiada, a powinno.

Czy wino musi być drogie

Dobre wina kojarzą się zwykle z produktami klasy premium. Rzeczywiście niektóre z nich potrafią kosztować wiele set złotych. Tak wysoka cena niestety nie daje pewności, że wybraliśmy dobre wino. Należy pamiętać co składa się na cenę takiego trunku. Nie da się wyprodukować wybitnego wina za 10-30zł, które zapewni rentowność jego producentowi. Tanie dobre wina to przede wszystkim wypadkowa prostoty produkcji jednakże bazującej na winogronach oraz drożdżach najwyższej jakości. Zapewniają one nie tylko dobry stosunek jakości do ceny, ale także szczególnie laikom ułatwiają poznanie podstawowych mieszanek nieprzekombinowanych bukietów smaków i zapachów.

Szczep, rocznik, apelacja

To trzy najważniejsze informacje, które powinniśmy znaleźć na butelce. Nie ma zasady, że wina jednoszczepowe są lepsze, wieloszczepowe gorsze. W trakcie przygody zagłębiania się w kulturę picia wina powoli poznamy swoje specyficzne preferencje. Jednakże na początku warto próbować ich wszystkich. Bardzo ważny jest również rocznik. Bardzo popularnym mitem jest to, że jakość wina zawsze wzrasta wraz z długością leżakowania. Tylko niektóre mają potencjał do starzenia. W przypadku win białych dobrze jest wybierać wina młode, gdyż dosyć szybko tracą one swoje cenne właściwości jak np. lekkość czy efekt orzeźwienia. To zdecydowanie wina czerwone lepiej poddają się starzeniu w beczkach. Dobre i niedrogie wina z tej kategorii zwykle leżakują nie mniej niż 3 i nie więcej niż 9 miesięcy. Zwykle dobre czerwone wina, w których zasmakują początkujący domowi sommelierzy mają nie więcej niż 2-3 lata. Kolejnym elementem, w którym często zaopatrzona jest etykieta jest apelacja. Stanowi ona potwierdzenie, że wino zostało wyprodukowane zgodnie zgodnie z szeregiem szczegółowych norm. Najczęściej spotykane apelacje, które możemy spotkać to:

  • ADC lub AOP (Appellation d’Origine Contrôlée, Appellation d’Origine Protegée)
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata)
  • DOC (Denominación de Origen Calificada)
  • AVA (American Viticultural Area)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź