Kulinaria

Pyszne mrożone owoce brazylijskie – pulpa z mango

15 listopada, 2019

Jak powszechnie wiadomo najwięcej witamin mają świeże owoce i warzywa, pochodzące z ekologicznych upraw. Niestety ich cena jest zazwyczaj bardzo wysoka, stąd wielu ludzi decyduje się na zakup tańszych owoców i warzyw, dostępnych na ryneczkach lub w sklepach. O tym, że trzeba jeść owoce nie trzeba nikogo przekonywać. Mają one tak potrzebne naszemu organizmowi witaminy i mikroelementy, a także cukry naturalne, które w nich występują. Świeże owoce są pyszne jako samodzielna przekąska, ale można dodać je do różnych dań, lub wyczarować z nich zupełnie nowatorskie potrawy.

W naszym regionie standardowo występują śliwki, jabłka i gruszki, porzeczki i maliny, a także truskawki. Czasem jednak chcielibyśmy spróbować czegoś nowego, egzotycznych smaków zza granicy. Na szczęście coraz częściej można kupić mrożona owoce brazylijskie w ogólnodostępnych marketach.

Nawet niewielkie, osiedlowe sklepiki coraz bardziej otwierają się na nowości w postaci egzotycznych owoców czy warzyw. Pulpa z mango jest pyszną przekąską zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Mango to pyszny owoc, który swoim słodkim i kwaskowatym za razem smakiem zjednał sobie tysiące polaków. Pulpa z mango może służyć jako samodzielny deser jedzony łyżeczką, ale można także zamienić go w wyjątkową galaretkę dodając do pulpy odrobinę żelatyny.

Pulpa marakuja smakuje wyśmienicie w różnego rodzaju drinkach. Jej walory smakowe docenią przede wszystkim panie lubiące słodkie likiery i drinki z palemką. Ale pulpa marakuja może być też serwowana wraz z granolą i jogurtem naturalnym, jako pyszne i zdrowe, egzotyczne śniadanie. Nie bójmy się eksperymentować z egzotycznymi owocami!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź