Odmian kaszy jęczmiennej jest kilka, ale najbardziej pożywna i zdrowa jest kasza pęczak. Ma najwięcej właściwości zdrowotnych, ale jednocześnie jest najrzadziej widocznym rodzajem kaszy na naszym stole. Nie za bardzo wiemy, że ma tak dużo zalet jedzenie takiej kaszy i stąd się bierze jest mała popularność. Te osoby, które mają problemy z zaparciami czy ze zbyt wysokim cholesterolem powinny jak najszybciej wprowadzić do diety kaszę pęczak. Cholesterol obniżany jest dzięki błonnikowi, który rozpuszcza się w wodzie. W kaszy pęczak znajdziemy również bardzo dużo witamin z grupy B, a takie minerały takie jak mangan czy selen.
Wpływ kaszy pęczak na nasze zdrowie
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pozwala na utrzymanie w naszym organizmie równowagi. Nierozpuszczalny błonnik działa bardzo pozytywnie na jelita i reguluje problemy z wypróżnianiem się i zaparciami. Osoby chcące odchudzać się, a mające problemy z zaparciami znalazły naturalny sposób na rozwiązanie tego problemu. Kasza pozwala na pozbycie się, z jeśli toksyn, które powodują nowatorów jelita. Przy miażdżycy czy cukrzycy kasza pęczak nie ma sobie równych. Dzisiaj wiele osób żyje w stresie, dlatego warto jeść kasze jęczmienną, bo pomaga załagodzić wszystkie objawy. Lista zalet, jakie płyną z jedzenia kaszy pęczak jest bardzo długa, dlatego im wcześniej się tym zainteresujemy tym łatwiej będzie nam zadbać o zdrowie. Można przygotować mnóstwo potraw, które będą w skaldzie miały właśnie tę kaszę i będą pożywne i bardzo smaczne.
Brak komentarzy