Kulinaria

Poznaj specjały kuchni tureckiej

26 września, 2021

W kuchni tureckiej nie ma nudy. Jest za to różnorodność składników, bogactwo przypraw i liczne sposoby przyrządzania dań. Prym wśród tureckich potraw wiedzie kebab, pieczone warzywa i słodkie przekąski.

Z czego słynie kuchnia turecka

Na obszarze dzisiejszej Turcji żyli przed wiekami nomadowie prowadzący koczowniczy tryb życia. Zajmowali się głównie hodowlą zwierząt pasterskich, dlatego podstawą kuchni tureckiej jest przede wszystkim mięso (jagnięcina, baranina i wołowina) oraz produkty mleczne takie jak sery i jogurty. Z biegiem czasu, kiedy nomadowie zmienili tryb życia na osiadły, zaczęto włączać do jadłospisu warzywa. Głównymi produktami roślinnymi w kuchni tureckiej są: bakłażan, cukinia, kapusta, ogórki, pomidory, a także warzywa strączkowe takie jak soczewica, bób czy ciecierzyca.

Mozaika kulturowa w kuchni tureckiej

Turcja jest miejscem, gdzie przez wieki spotykało się wiele ludów Wschodu i Zachodu. W kuchni tureckiej możemy znaleźć wpływy kuchni greckiej, francuskiej, indyjskiej czy chińskiej. Wiele potraw pierwotnie pochodzących z innych regionów świata zagościło na stale w jadłospisie Turków. Warto wymienić tu chociażby pochodzący z Egiptu hummus.

Kebab jako chluba kuchni tureckiej

Kuchnia turecka podbiła serca ludzi na całym świecie. Sztandarowym daniem jest kebab serwowany na wiele sposobów i skomponowany z różnego rodzaju mięsa. W restauracji Osmania można zjeść tradycyjną wersję kebaba, do którego zgodnie z turecką recepturą nie serwuje się sosów. Mięso z jagnięciny, baraniny lub wołowiny jest przygotowane w taki sposób, że sosy nie są niepotrzebne.

Tureckie dania warzywne

Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Również wegetarianie zaspokoją dzięki niej swoje kubki smakowe. Znakiem rozpoznawczym kuchni tureckiej jest pieczony bakłażan i dania z farszem zawijane w liście winogron. Kumpir to ziemniaki nadziewane serem, masłem i różnego rodzaju warzywami takimi jak ogórki konserwowe, kukurydza, oliwki i cebula. Falafel to danie z ciecierzycy lub bobu, które serwuje niejedna restauracja turecka. Wśród dań warzywnych nie sposób pominąć hummusu, czyli pasty z ciecierzycy przyrządzanej z dodatkiem kminu rzymskiego, czosnku, oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Tureckie słodkości

Niemal każda restauracja turecka serwuje popularną wśród słodkości baklavę. Jest to deser składający się cienkich warstw ciasta przekładanego miodem i orzechami z dodatkiem syropu. Wśród tureckich słodkości znana jest chałwa przygotowana z miazgi sezamowej najczęściej o smaku pistacjowym, kakaowym lub waniliowym.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź